Intrebari frecvente

Ce este capacitatea bateriei?

Capacitatea bateriei este mãrimea sarcinii electrice stocate în baterie. Ea se masoara in Ah

 

Ce este curentul de descãrcare la rece?

Este curentul pe care o baterie nouã, complet încãrcatã, poate sã-l furnizeze continuu, timp de 10 sec. si asigurã la -18°C o tensiune minimã de 7.5V (EN).

 

Ce este rezerva de capacitate?

Rezerva de capacitate este perioada de timp în minute, în care o baterie poate mentine o descãrcare cu un curent de 25A, la temperatura de 25°C, pânã la o tensiune de 10.5V (EN).

 

Ce este durata de viatã a bateriei?

Durata de viatã a bateriei este timpul în care bateria are performante acceptabile. Ea se mãsoarã în ani.

 

Ce este o baterie fãrã întretinere?

O baterie fãrã întretinere este o baterie care nu necesitã adãugare de apã distilatã, daca sistemul de incarcare de pe autovehicul functioneaza corect.

 

Ce efect are cãldura excesivã asupra bateriei?

Excesul de cãldurã cauzeazã evaporarea apei, proces care are loc mult mai rapid decât în conditii normale. Excesul de cãldurã are efecte negative si asupra grãtarelor pozitive.

 

Ce efect are temperatura scãzutã asupra bateriei?

Temperatura scãzutã reduce substantial puterea bateriei. La -18°C, bateria functioneazã numai 40% din puterea pe care o poate da la 20°C.

 

Cât de des trebuie sã verificãm bateria?

In exploatare se verifica nivelul electrolitului, cel putin o data pe an la bateriile Tornado si Cyclon Calciu, o data la 9 luni la bateriile Pilot, o data la 3 luni la bateriile Terra si o data la 2 luni la bateriile Magma.. Nivelul electrolitului trebuie sa fie cu cca 26mm deasupra placilor. In cazul in care nivelul electrolitului scade sub valoarea indicata, se completeaza cu apa distilata sau demineralizata, niciodata cu acid sau apa de la robinet.

La bateriile dotate cu indicator de stare (ochi magic) starea de incarcare si nivelul electrolitului se pot aprecia observând culoarea acestuia:

  • transparent: nivel scazut, necesita completare
  • negru: nivel bun, baterie descarcata
  • verde: nivel bun, baterie incarcata

 

Cum sã alegem bateria potrivitã?

Cãutati în manualul masinii care baterie se potriveste modelului de vehicul pe care-l aveti. Aceeasi informatie o puteti obtine si din catalogul fabricantului de baterii - pe care-l detine cel care comercializeazã bateriile.

Ce se întâmplã dacã folosesc o baterie care are un curent mai mare de descãrcare la rece?

In acest caz, motorul porneste mai usor, în special în regiunile cu climat rece, iar sistemul de încãrcare nu este afectat.

 

Cum se explicã faptul cã în decurs de o lunã trebuie sã înlocuiesc douã baterii?

Dacã bateria încãrcatã pãstreazã sarcina când este în gol si nu are nici un alt tip de defect pentru care bateria se înlocuieste în termen de garantie, atunci înseamnã cã aveti alte probleme tehnice. Verificati dacã :

  • bateria se potriveste cu modelul vehiculului
  • ati fãcut modificãri la vehicul, cum ar fi aer conditionat, radio, sau altele care necesitã un plus de putere  

 

Ce este bateria AGM?

 Bateria AGM (Absorbed Glass Mat) este o bateria Pb acid VRLA (Valve-regulated lead acid battery) cu electrolitul imobilizat intr-un separator fin din fibra de sticla, ceea ce asigura un contact uniform intre masa activa si electrolit si capacitati de incarcare- descarcare mai bune fata de bateria conventionala.

 

Ce este bateria EFB?

Bateria EFB (Enhanced Flooded Battery) este o baterie Pb-acid conventionala care se poate fabrica utilizand utilajele existente pentru bateria conventionala, dar cu ciclu de viata extins pentru a face fata regimului de functionare in  sisteme start-stop.

 

Spacer